Huomaatko omat ajatuksesi vai ohjaavatko ajatuksesi sinua?
Huomaatko omat ajatuksesi vai ohjaavatko ajatuksesi sinua?
Tähtihetki Terapiapalvelut, Blogi
15.4.2021, Sanna Kallio
Kuinka usein pysähdyt huomaamaan mitä ajattelet? Vai oletko sulautunut omiin ajatuksiisi niin, että et oikeastaan edes huomaa ajattelevasi?
Kiireinen arki saa meistä jokaisen toimimaan automaattisesti omien, sen hetkisten ajatusten ja tunteiden mukaisesti. Arjessa emme välttämättä pysähdy miettimään, ovatko ajatuksemme meille hyödyllisiä vai haitallisia, saati kannattaisiko niiden mukaan toimia vai valita meitä paremmin palveleva ajatus. Omat ajatuksemme aiheuttavat meille usein paljon turhaa kärsimystä ilman, että tiedostamme sitä.
Tässä blogitekstissä avaan kognitiivisen psykoterapiakentän kolmannen aallon terapiamuodon, hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT), keinoja oppia suhtautumaan uudella tavalla omiin ajatuksiin ja tunteisiin sekä muuttamaan toimintaa omien arvojen suuntaiseksi. Hyväksymis- ja omistautumisterapiassa harjoitellaan joustavan mielen taitoa eli taitoa toimia omien arvojen mukaisesti, vaikka mielessä risteilisi ikäviä ajatuksia ja tunnetila olisi jotenkin epämiellyttävä.
Tutkimusten mukaan juuri tämän lähestymistavan soveltaminen terapiatyöskentelyssä on saanut aikaan hyviä tuloksia, enkä yhtään ihmettele: myös minä ja omat asiakkaani olemme hyötyneet valtavasti joustavan mielen taitojen harjoittelusta.
Avaan blogitekstissä omakohtaisen esimerkin kautta ajatusten ylivaltaan ajautumista ja haitallisten ajatuksien synnyttämiä vahingollisia ajatuskehiä. Kerron, miten itse vapauduin vahingollisesta ajatuskehästä käyttämällä hyväkseni omaksumiani joustavan mielen taitoja. Oma esimerkkini liittyy vanhemmuudessa koettuihin raskaisiin tunteisiin. Voit kuitenkin soveltaa tekstissä esiteltyjä joustavan mielen taitoja elämän mihin tahansa osa-alueeseen: työhön, vapaa-aikaan tai ihmissuhteisiin.
Ajatusten ylivalta elämässäni
Ennen terapiaopintojeni alkua eli vuotta 2015 kuljin itse monta vuotta erilaisten raskaiden ajatusteni ohjaamana. Elämäni oli melkoista selviytymistä kolmen alle viisivuotiaan lapsen kanssa. Vauva huusi yöt ja päivät ja puolisollani oli kiireinen vaihe omassa työelämässään. Kiitollisuus lapsista, perheestä ja elämästä kannatteli minua, mutta olin uuvuksissa.
Kotiäitiarjessani en tuolloin pysähtynyt huomaamaan ajatuksiani, ja pidin niitä automaattisesti tosiasioina. En todellaan tiennyt, että olisi hyödyllistä olla tietoinen omista ajatuksista (vaikka toki välistä olinkin). Kukaan ei ollut kertonut minulle, että omiin ajatuksiin voisi ottaa etäisyyttä, tai että voisin jopa valita, millaisia ajatuksia kuuntelen tarkemmin. Mistään en ollut vielä päässyt kuulemaan, että jäämme luontaisesti kiinni enemmin kaikenlaisiin negatiivisiin ajatuksiin ja uhkakuviin kuin myönteisiin ja turvallisiin ajatuksiin.
Kun minulla oli ollut haastava päivä lasten kanssa, saatoin olla jumissa itselleni haitallisissa ajatuksissa ja ahdistavissa tunteissa päiväkausia. En osannut pysähtyä miettimään, mikä oikeastaan ohjaa sen hetkistä toimintaani, vaan elin inhottavia ajatuksia todeksi. Silloisia (ja osittain edelleen nykyisin vierailevia) ajatuksiani olivat:
”En ole riittävän hyvä äiti. En riitä mihinkään.”
”Mitä olen tehnyt itse väärin, kun minulla on niin vaikeaa tuon lapsen kanssa.”
”Taas hermostuin. Olen niin huono äiti.”
”En voi ottaa yhtään omaa aikaa. Minun täytyy jaksaa olla läsnä ja saatavilla lapsilleni.”
Haitallisten ajatusten synnyttämä vahingollinen kehä
Omiin, itselle haitallisiin ajatuksiin uskominen vie meidät helposti itsellemme vahingolliseen kehään.
Kehä muodostuu seuraavalla tavalla:
- Ensin jäät miettimään jotain hankalaa ajatusta.
- Sinussa herää inhottavalta tuntuvia tunteita, ja nämä ajatukset ja tunteet alkavat puolestaan ohjata toimintaasi.
- Ikävät ajatukset ja tunteet johtavat meitä pois meille hyvää tekevistä asioista tai omien arvojemme mukaisesta toiminnasta – ja vahingollinen kehä pääsee syntymään.
Alla kuvaus omasta haitallisesta kehästäni:
Koin usein olevani huono tai riittämätön äiti. Tunnetilani näiden ajatusten myötä olivat huonommuus ja riittämättömyys. Näiden tunteiden vallassa aloin ajatella kaikkia niitä asioita, joissa olin epäonnistunut äitiydessä ja joihin en ollut riittänyt. Nämä ajatukset ja tunteet alkoivat ohjata toimintaani: päätin jättää oman vapaa-ajan väliin, sillä en mielestäni ansainnut sitä. Sen sijaan minun piti paikkailla tilanteita, joissa olin mielestäni toiminut huonosti. Yrittää entistä enemmän olla riittävä ja hyvä äiti.
Olin astunut haitalliselle kehälle. Todellisuudessa se, mitä olisin tilanteessa tarvinnut, olisi ollut omaa tilaa, aikaa ja lepoa. En tyydyttänyt näitä tarpeitani vaan jatkoin yrittämistä uupuneella mielellä. Yritin riittää kaikkeen väsyneenä ja itsekriittisten ajatuksieni säestämänä. Olin entistä väsyneempi, joten hermostuin helposti, ja lasten kanssa oleminen tuntui raskaalta selviytymiseltä. Se puolestaan syvensi näkemystäni omasta huonommuudestani ja riittämättömyydestäni entisestään.
Irti omien ajatusten ylivallasta
Katselen edelleen tuota elämänvaihetta hieman surullisin silmin. Ymmärrän ja hyväksyn sen, että en vain osannut hakea oikeanlaista apua heti. Toisaalta osittain juuri tuo elämänvaihe ja aiempi työelämän tarpeeni sai minut hakeutumaan psykoterapiaopintoihin ja siten myös omaterapiaan. Sain mahdollisuuden alkaa opetella tärkeitä uusia taitoja, kuten joustavan mielen taitoja, anteeksi antamista ja itsemyötätuntoa.
En ihan tarkalleen muista, miten toipumisen prosessini uupumuksesta eteni. Sitä vauhdittanut asia kuitenkin oli hyväksymis- ja omistautumisterapian tarjoamat teoreettiset näkökulmat ja harjoitukset. Aloin tiedostaa omat haitalliset ajatukseni, kuten ”en ole riittävän hyvä äiti ”. Aloin ottaa haitallisiin ajatuksiini etäisyyttä ja jättää ne vain leijumaan. Otin etäisyyttä ajatuksiini seuraavien keinojen avulla:
- Kirjasin joka päivä ”riittämättömyys-vihkoon” kaikki hankalat ajatukset.
- Sain miettiä näitä ajatuksia vain sen hetken, kun minulla oli tämä ”vihko-hetki”. Muutoin yritin antaa ajatusten vaan olla.
- Aloin myös pohtia vihkoon, millaisia ”minä riitän” -ajatuksia sinne voisi kirjoittaa. Tätä kautta aloin huomaamaan, että kyllähän niitäkin on olemassa.
- Aloin harjoitella ajatusteni huomaamista erilaisten mindfullness-harjoitusten avulla.
- Aloin opetella tunteiden tunnistamista, säätelyä ja kannattelua.
- Kovan harjoittelun tuloksena aloin myös irroittautua äidin roolista. Aloin hoitaa itseäni aina, kun huomasin, että riittämättömyys-ajatukset alkoivat lisääntyä.
Aloin siis ensin ainoastaan opettelemaan huomaamaan ajatukseni ja saamaan niihin hieman etäisyyttä. Pääsin tutustumaan hankalilta tuntuviin tunteisiini ja opin antamaan niiden vaan olla. Ratkaiseva tekijä näiden taitojen lisäksi oli se, että aloin huomioimaan omat tarpeeni. Aluksi omien tarpeiden huomioiminen oli todella vaikeata ja kannoin mukanani suurta syyllisyyden ja riittämättömyyden tunnetta. En kuitenkaan enää suostunut jäämään näihin tunteisiin kiinni. En myöskään enää vatvonut ja kasvattanut näitä tunteita ajatuksillani. Keskitin huomioni siihen, mitä tein. Täten myös riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteet alkoivat kerta toisen perään tuntua kevyemmiltä kannatella.
Kohti hyvinvoivaa ja nautinnollista äitiyttä
Olen viimeisten seitsemän vuoden ajan harjoitellut hyväksymis- ja omistautumisterapian mukaisia joustavan mielen taitoja. Minulla on edelleen päiviä, jolloin tunnen oloni huonoksi ja riittämättömäksi äidiksi. Nykyään kuitenkin huomaan ajatukseni ja totean mielessäni: ”Kappas, nyt on taas sellainen riittämättömyyspäivä, otan etäisyyttä ajatukseen ja annan tunteen olla.” Samalla pysähdyn miettimään, miten pärjäisin inhottavien ajatusteni ja tunteideni kanssa. Pysähdyn miettimään, mitä oikeastaan tarvitsisin. Usein huomaan, että juuri näinä riittämättömyyspäivinä, olen laittanut itseni liian tiukille ja minulla ei ole ollut riittävästi aikaa palautua. Niinpä pyrin ottamaan aikaa itselleni eli toimimaan juuri päinvastoin kuin riittämättömyysajatukseni ja -tunteeni saivat minut aiemmin toimimaan.
Riittämättömyyspäivinä pyrin esimerkiksi lähtemään lenkille. Lenkkiseuranani ovat kyllä riittämätön & huono äiti -ajatukseni ja huonommuuden, syyllisyyden ja riittämättömyyden tunteet. Annan niiden roikkua matkassa mukana ja keskityn havainnoimaan maisemaa, jossa kuljen. Joskus laitan äänikirjan päälle. Usein lenkin aikana ikävät ajatukset häviävät ja tunnetila muuttuu. Lenkin jälkeen jaksankin lukea keskittyneesti iltasadut lapsille ja minulle jää hyvä mieli. (Toki joskus ikävät ajatukset ja tunteet palaavat heti, mutta se kuuluu elämään.) Kuitenkin useammin pienet hetket lasten kanssa sujuvat paremmin, kun on ottanut etäisyyttä riittämättömyysajatuksiin ja antanut painavien tunteiden vaan olla.
Ole rohkea ja käännä jo tänään katse itseesi
Kuvasin blogitekstissä, miten ajatusten ylivalta saattaa näyttäytyä arkisessa elämässä. Kuvasin, miten hyväksymis- ja omistautumisterapiamuodon (HOT) tarjoamia joustavan mielen taitoja voi käyttää hyväkseen purkamaan haitallisten ajatusten synnyttämiä vahingollisia kehiä. Koen, että nämä joustavan mielen taidot ovat erittäin tärkeitä ihan jokaiselle.
Hyvä lukija, ole rohkea ja käännä katseesi itseesi. Huomaa, millaisia ajatuksia sinulla on ja jää tarkastelemaan, olisiko tämä ajatustapa sinulle hyödyllinen. Auttaako se toteuttamaan sinulle tärkeitä asioita tai auttaako se luomaan entistä myötätuntoisemman ja lempeämmän katseen itseesi?
Jos sinusta tuntuu, että kamppailet hankalien ajatusten kanssa tai vaikealta tuntuvien tunteiden kanssa, uusia näkökulmia, teoreettista tietoa ja hyviä harjoituksia löytää loistavista itsehoito-oppaista (alla on mainittu muutamia). Voit myös tulla harjoittelemaan näitä taitoja kognitiiviseen lyhytterapiaan.
Lukuvinkit
- Arto Pietikäisen kirjat: Kohti arvoistasi, Joustava mieli, Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC, Joustava mieli parisuhteessa ja Joustava mieli elämänkriiseissä.
- Russ Harris: Onnellisuusansa.
Youtube:
Youtubesta voit myös löytää hyviä lyhyitä videoita aiheesta muun muassa hakusanoilla: hot -terapia, Arto Pietikäinen, Russ Harris & happinesstrap.
Koskettiko aihe?
Tähtihetki Terapiapalvelut tarjoaa matalan kynnyksen palveluita lapsiperheille, pareille ja yksilöterapiaan – erilaisiin elämäntilanteisiin ja haasteisiin. Tutustu palveluihin ja varaa oma aikasi. 🤎